Rokmind

Rokmind

Voittaminen on asenne- ja valintakysymys. Miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat™ syntyivät?

Melina Niemi
05.07.2016

Viime vuonna minulla oli suuri kunnia olla mukana Nuorten Leijonien matkassa ja tehdä työtä yhdessä upean päävalmentaja Jukka Jalosen ja mahtavan joukkueen kanssa. Minulta on kysytty useasti, miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat syntyivät ja mitä niistä voi oppia.

Menestyksen portaiden™ taustalla on paljon mentaalivalmennuksen harjoitteita ja joukkueen yhteistä työskentelyä. Joukkueen kanssa kävimme läpi asennetta, stressinhallintaa ja mitä on olla THE voittava joukkue. Joukkue teki ryhmätöitä, joita purettiin porukalla ja ajatuksista keskusteltiin. Näiden joukkueen yhteisten ajatusten pohjalta valikoitui ja tiivistyi lopulta kuusi Menestyksen porrasta™, joista teetin joukkueelle tsemppitaulun. Taulu muistutti pukukopissa kisojen aikana joukkueen yhteisestä tavoitteesta ja toimintatavoista.

Rokmind nuoret leijonat

Profiloinneilla luotiin pohja yhteispelille ja vuorovaikutukselle

Joukkueen kuin joukkueen henkisen valmennuksen ytimessä on johdon sitoutuminen ja yhteiset selkeät sävelet. Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on taitava ja upea valmentaja, joka todella osasi hyödyntää henkistä valmennusta osana joukkueensa menestystä.

Nuorten Leijonien kanssa työskentely alkoi profiloinnilla, jolla selvitettiin joukkueen erilaiset persoonat, vahvuudet ja kehittämisalueet. Profiloinnissa käytetty Insights Discovery on vain yksi mentaalivalmennuksessa käyttämistäni menetelmistä. Kun joukkueen ns. värikartta eli erilaiset persoonat oli selvitetty ja purettu pelaajille, päästiin todella hommiin ja tekemään erilaisia harjoitteita, joiden tarkoituksena oli selvittää, mitä pelaajat ovat hyvinä päivinä ja hetkinä, mitä taas kun he eivät ole parhaimmillansa. Harjoitteiden pohjalta jokaiselle pelaajalle tehtiin suunnitelma, miten he kehittävät itseään paremmiksi versioiksi itsestään.

Aivot liikuttaa kroppaa

En voi liika painottaa, että aivojen kunto on ratkaisevaa kun halutaan olla huipulla. Aivojen on oltava kondiksessa, jotta menestystä tulee. Pelit ovat kuormittavia, tilanteet kaukalossa muuttuvat hetkessä. Lähtökohta onkin, että jokaisella pelaajalla on vastuu tehdä joukkueelle duunia ja olla joukkuetta varten parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Jos aivot ovat ylipaineessa eli kireällä, ei peli kulje eikä kroppa toimi kuten se on opetettu toimimaan. Jos aivot ovat nk. paineettomassa tilassa, niin voi hiipiä löysäily ja fokus katoaa. Aivojen ideaalitila on paineettoman ja ylipaineistetun välillä. Tätä sopivan paineen tilaa pohdittiin joukkueen kanssa erilaisten mentaalivalmennuksen harjoitteiden avulla.

Menestyksen portaat™ askel askeleelta

Nuorten Leijonien Menestyksen portaat™ ovat juuri tämän joukkueen sopimat askelmerkit voittoon. Jokainen joukkue rakentaa omat portaansa, mutta Nuorten Leijonien Menestyksen portaista™ voi jokainen yritys, organisaatio, tiimi ja yksilö poimia vinkit menestykseen:

1. Hetkessä eläminen – ollaan ja nautitaan tässä ja nyt

Kotikisat toivat väistämättä joukkueelle ylimääräistä painetta, mutta pelissä pitää keskittyä hetkeen. Olla tässä ja nyt. Ei seuraavassa vaihdossa, eikä edellisessä. Turnauksen aikana ei voi miettiä menneitä, eikä tulevia. ”Kohta ollaan finaalissa” -tyyliset ajatukset ovat vaarallisia, koska ne vievät ajatukset pois TÄSTÄ hetkestä. Ajatukset täytyy pystyä kiinnittämään hetkeen ja hetkestä pitää pystyä nauttimaan.

Tietoinen läsnäolo on menestyksen avain myös työelämässä. Jos ajatuksesi ovat edellisessä tai tulevassa palaverissa, tuhlaat aikaasi tässä hetkessä etkä tee tuottavaa työtä. Tulosta ei synny. Jos keskität ajatuksesi tähän hetkeen, tehokkuus kasvaa, saat paljon enemmän irti ja olosi on hyvä ja pirteä.

2. Valmistautuminen – 24 h

Peruskolmikko: ruoka, lepo ja treeni. Henkisessä valmistautumisessa mennään myös aivan perusasioihin. Huippu-urheilussa tämä kolmikko on toki huomioitu, mutta aina voi parantaa, kun halutaan hioa sekä kroppa että aivot huippukuntoon. Erilaisilla stressinhallintaharjoituksilla pelaajat pystyivät vaikuttamaan omaan rentoutumiseen ja lepoon.

Jos et pidä huolta tästä kolmikosta, et ole parhaimmillasi. Puoliväsyneenä ja -kuntoisena et jaksa keskittyä ja tulos on keskinkertainen. Aivot ovat myös lihas, ne tarvitsevat treeniä, ruokaa ja lepoa.

3. Luottamus – itseen, joukkueeseen, menestykseen

Menestyäkseen Nuorilla Leijonilla täytyi olla luottamus itseensä ja joukkueeseen. Yksin ei kukaan pelaajista pysty voittamaan. Jokaisen pelaajan täytyi luottaa joukkueeseen, eikä joukkueessa voi olla sooloilevia pikkuprinssejä.

Uskalla tavoitella enemmän omassa työssäsi ja tiimissäsi. Meillä on taipumus uskoa itsestämme vähemmän, kun mihin todellisuudessa pystymme. Luota, että menestys on saavutettavissa. Luota tiimisi ja työkavereihisi. Älä pelkää epäonnistumisia, ne kehittävät sinua uudelle tasolle. Keskinkertaisella suorittamisella voit toki olla virheetön, mutta se ei riitä jos haluat huipulle.

4. Sietäminen – vaikeudet ja erilaiset persoonat

Tulee hyviä hetkiä ja tulee huonoja hetkiä. Kummastakaan ei pidä ottaa stressiä tai paniikkia. Tästä keskustelimme joukkueen kanssa paljon. Huonoihin hetkiin ei pidä jäädä lillukoimaan kiinni. Hyvien hetkien tulemiseen on luotettava. Kun pelaajat ymmärsivät toistensa erilaisia persoonia, oli erilaisuutta helpompi ymmärtää ja tukea joukkuekavereita tiukoissa paikoissa. Periksi ei anneta perhana vaikka halli kaatuisi.

Kun teet oikeita asioita, oikealla asenteella, uskot menestykseen, niin menestystä tulee. Siedä siis heikompi hetkiä ja vaikeuksia, mutta usko aina parempiin aikoihin.

5. Rohkeus – uskalla onnistua

Joukkueessa pelaajien pitää rohkeasti tuoda omat vahvuutensa esille ja uskallettava olla oma itsensä. Virheitä ei pidä pelätä. Uskalla voittaa ja uskalla tehdä virheitä. Pelkojohtamisella rohkeus katoaa. Jukka Jalonen oli fantastinen valmentaja – hän ei puristanut liika, vaan antoi pelaajille tilaa olla rohkeita.

Jaa rohkeasti omaa osaamistasi. Jaettu osaaminen on yhteinen etu ja nostaa tiimisi menestykseen. Muista myös nauttia onnistumista ja kertoa niistä.

6. 100 % all out

Viimeisellä portaalle ei säästellä mitään. Nuorilla Leijonilla oli ainutlaatuinen tilaisuus voittaa MM-kisoissa kotijäällä ja silloin ei voi säästellä yhtään mitään. Joukkue piti yhtä loppuun asti, eikä kaveria jätetty. Nuorten Leijonien mieli pysyi kirkkaana hetkessä.

Kaiken tekemisen tärkeimpiä teesejäni on ”Pidetään kivaa ja vedetään täysiä. Täydellä ROK-asenteella!”

Voittaminen on asenne- ja valintakysymys

Asenteen merkitystä ei pidä koskaan vähätellä. Voittaminen on asenne- ja valintakysymys. Tämä on ehdottomasti tärkein ohjeeni ja kantava voima. Kaikille joukkueille – niin urheilussa kuin yrityksissäkin. Niin kauan, kun kellossa on aikaa on mahdollisuus. Never give up!

Hyvä johtaja antaa joukkueellensa mahdollisuuden menestyä, mutta Menestyksen portaat™ syntyvät joukkueesta itsestään. Joukkue sitoutuu vain Menestyksen portaisiin™, jotka se on itse luonut. Yrityksiä valmentaessani aloitan työskentelyn useimmiten johdosta, jonka kanssa rakennetaan ensin Johtamisen portaat™. Mutta se onkin toisen blogijutun tarina, joten palataan tähän myöhemmin. ROK!

Rokmind

Rokmind

Arkisto

Artikkelit

Vesa Järvisen Menestyksen Portaat kohti 2024
10.06.2020 - Vesa Järvinen - Menestyksen Portaat kohti 2024
Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
04.05.2020 - Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
Tero Hassinen liittyy Rokmindin valmennustalliin
07.01.2020 - Tero Hassinen liittyy Rokmind valmennustalliin
Menestyksen portaat -kirja – tilaa omasi
13.10.2019 - Menestyksen Portaat
Rokmind kasvaa tehoduolla!
03.09.2019 - Liike-elämän moniosaajat liikkuvat ketterästi.
Ymmärrä erilaisuutta ja menesty: Case Snellman Group
12.04.2019 - Case Snellman Group: Snellman Groupissa pidetään tärkeänä ymmärrystä eri persoonien toimintatyylieroista.
Oletko sinä Rokminder?
28.03.2019 - Rokmind etsii joukkueeseensa sopimusvalmentajia, joilta löytyy ROK-asennetta ja kovan luokan osaamista.
Case Juvenes
22.03.2019 - Yhteinen innostava päämäärä, selkeät stepit kohti päämäärää ja erinomaiset yhteistyötaidot auttavat Juvenesta menestymään.
7 askelta tiimiytymiseen
01.02.2019 - Matkalla minusta meiksi, kun ROK-kulttuuri muotoutuu. Takana on ensimmäinen vuosi yrittäjänä puolitoista vuotta sitten perustetussa kasvuyhtiössä Rokmindissa, jossa monimuotoinen tiimi haluaa rakentaa kestävää kasvua ja menestystä sekä muille että itselleen. 7 askelta tiimiytymiseen kiteyttää havaintoja tiimiytymisestä matkan varrelta.
Päivi Hautamäki’s passion is to help you reach your goals
12.12.2018 - The path towards the goals starts by clarifying them clearly.
Saammeko esitellä, uusi rokminderimme Anne Westersund
29.11.2018 - Anne tuo Rokminderina vankkaa ja syvää osaamista johtoryhmä- ja hallitustyöskentelyyn, organisaation kasvun ja menestyksen mahdollistamiseen.
Tutustu uuteen rokminderiimme Sanna Hildéniin
29.11.2018 - Sanna Hildén vahvistaa Rokmindiin rivistöjä vankalla strategisen johtamisen ammattitaidollaan. Hänessä yhdistyvät akateeminen tutkimustausta ja vaikuttava liike-elämän kokemus.
Success Index™ hjälper ledningsgrupper att nå sin fulla potential
20.11.2018 - Leadership Team Success Index™ ger information om ledningsgruppens förmåga till strategiskt tänkande och reflektion samt innovativt samarbete.
Menestysindeksi™ hioo johtoryhmätyöskentelyn huippuunsa
20.11.2018 - Johtoryhmän menestysindeksi™ tuottaa kullanarvoista dataa mm. johtoryhmän strategisesta ajattelusta sekä kyvystä reflektoida, innovoida ja tehdä yhteistyötä.
Success Index™ sharpens the way Leadership teams utilize their potential
20.11.2018 - The Leadership Team Success Index™ generates significant data of the strategic thinking of the leadership team and the ability to reflect, innovate and cooperate.
Does Executive Team Development pay off?
17.09.2018 - Executive Team is a valuable support function for the CEO. Its working practices and work results have a direct impact on the success of the company. The longer the team has been run in a routine reporting mode the quicker it should be refreshed and activated to develop a better team culture and better results.
Blogi: Pilke silmäkulmassa lisää hyvinvointia
16.07.2018 - ”Oivalluksen kautta syntyy innostus ja motivaatio. Ne yhdessä realistisen ja arvoihin pohjautuvan toimintasuunnitelman kanssa tukevat tavoitteiden saavuttamista.”
Blogi: Sankarijohtajan myytti on kuollut
19.06.2018 - Johtajuus on kriisissä. McKinseyn (2016) tekemän tutkimuksen mukaan 77% johtajista oli sitä mieltä, että he pärjäävät tehtävässään hyvin, mutta 82% työntekijöistä on eri mieltä.
Artikkeli: Johtoryhmästä Joukkueeksi
12.06.2018 - Kaikki eivät miellä retriittiä johtamisen kehittämisen muodoksi. Retriitin luullaan usein sisältävän uskonnollisiakin piirteitä, vähintään syvää hiljentymistä. Johtoryhmäretriiteissä tärkeää on kuitenkin ryhmän keskittynyt läsnäolo ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.
Blogi: Älä sano sitä sanaa
08.06.2018 - Lean on mielestäni ennen kaikkea tapa ajatella, johtaa, tuntea ja toimia.
Blog: How to Develop the Board Work and know what is Right for the Company
05.06.2018 - I’ve sat in many Board rooms where the main owners (capital investors from around the world) have been presented by their appointed Board Directors.
TIEDOTE: Rokmindin tiimi kasvaa seitsemällä valmentajalla
28.05.2018 - Olemme tehneet sopimuksen 7 uuden valmentajan kanssa. Rivit täydentyvät johtajuuden ja yrittäjyyden huippuammattilaisilla.
Blog: How to enhance communication and soften silos?
28.05.2018 - An invitation to a web meeting made me think of the now so common webinars and web meetings that connect people not only from different teams and companies of the organization but also from different countries and continents.
Blog: How to help teams thrive?
28.05.2018 - I am a true believer of heterogeneous teams who leverage their different strengths when creating something extraordinary together. At the same time not all teams thrive.
Månna Godenhjelm on uusi rokminderimme!
24.01.2018 - Rivistömme on täydentynyt pitkän linjan valmennuksen huippuammattilaisella, Månna Godenhjelmillä.
Rekry: Etsimme Suomen parhaita valmentajia
29.11.2017 - Rokmind etsii riveihinsä sopimusvalmentajia, joilta löytyy rok-asennetta ja tekemisen meininkiä.
Mellun Menestyksen portaat -kirja saatavilla julkkaritarjoushintaan!
04.10.2017 - Rokminderimme Mellu Niemen Menestyksen portaat -kirja innostaa tutkimaan itseään ja tunteitaan sekä opastaa, miten tavoitteet saavutetaan. Tilaa kirja nyt!
Tapion blogi: Nyt on uuden aika
31.07.2017 - Rokmindin Sales Manager ja entinen jääkiekkoilija Tapio Sammalkangas tietää, mitä voittajajoukkueen syntyminen vaatii.
Mellun blogi: Miksi suunnistajien kannattaisi puhua vähän vähemmän virheistä?
16.06.2017 - Rokminderimme Mellu kertoo blogissaan, kuinka pienellä ajatuksenmuutoksella voitettiin Jukolan viesti.
Harrin blogi: Resilienssin avulla yli haastavista tilanteista
16.06.2017 - Rokminderimme Harri Gustafsberg avaa blogissaan resilienssin käsitettä ja merkitystä haastavissa tilanteissa.
Rokmindin virallinen tiedote
13.06.2017 - Uraauurtava valmennusyritys sparraa menestymään paineisissakin tilanteissa – Rokmindin takana kolme johtamisen ja ihmismielen huippuasiantuntijaa.
Kirjajulkaisu: Åhman & Gustafsberg: Tilannetaju – päätä paremmin
09.06.2017 - Rokmindin valmentajat ja ihmismielen asiantuntijat Helena Åhman ja Harri Gustafsberg pureutuvat tilannetajuun 28.9.2017 ilmestyvässä kirjassaan Tilannetaju – päätä paremmin.
Kirjajulkaisu: Melina ”Mellu” Niemi: Menestyksen portaat
09.06.2017 - Rokmindin perustaja Mellu Niemi valottaa kirjassaan Menestyksen portaat™ -johtamista, joukkuevalmentamista, erilaisten persoonien sietämistä sekä muita kullanarvoisia valmennusmetodejaan.
Mellun blogi: Edes superjohtaja ei pärjää ilman unta
23.05.2017 - Nukkumattomuus, lomien ja ruokailun laiminlyönti, kuulostaako tutulta? Jo jonkin aikaa pinnalla ollut superjohtajavillitys tekee hallaa niin johtajalle itselleen kuin hänen työntekijöilleenkin.
Voittaminen on asenne- ja valintakysymys. Miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat™ syntyivät?
05.07.2016 - Mellun blogi: Rokminderimme Mellina kertoo blogissaan, kuinka Nuorten Leijonien Menestyksen portaat rakennettiin.