Rokmind

Rokmind

Tapion blogi: Nyt on uuden aika

Tapio Sammalkangas
31.07.2017

Rokmindin Sales Manager hyödyntää myyntiurallaan kokemuksiaan ammattiurheilijana. Sekä Ässien että Tapparan paidassa SM-mestaruuden voittanut Sammalkangas tietää, mitä voittajajoukkueen syntyminen vaatii.

Kahdenkymmenen vuoden ammattijääkiekkoilijan kokemuksella selväksi on käynyt yksi asia: timanteiksi hiottujen huippujoukkueiden välillä erot tehdään pääkopan puolella.

Ihmismieli on jännä juttu. Kun siellä saadaan palaset loksahtelemaan paikalleen, saadaan käyttöön tosi iso voimavara. Ja se vaatii sitä, että elämän eri osa-alueet ovat balanssissa.

Kun Melina ja Jarkko tulivat Ässien mentaalivalmentajiksi 2012, heidän valmennuksensa oli minulle erittäin silmiä avaavaa. Mentaalivalmennus oli yksi ratkaiseva tekijä mestaruudessa.

Tämä pätee paitsi ammattiurheilussa myös yritysmaailmassa. Ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla. Missä tahansa joukkueessa tärkeää on se, kuinka ihmiset tulevat keskenään toimeen ja kuinka ymmärtävät toistensa heikkouksia ja vahvuuksia. Uudessa työssäni hienoa on, että pääsen auttamaan tiimejä sitoutumaan tavoitteeseen ja saavuttamaan sen.

Suomessa jääkiekossa mentaalivalmennusta hyödynnetään jo jonkin verran joukkuetasolla. Vielä enemmän tiedän pelaajia, joilla on henkilökohtainen mentaalivalmentaja.

Ainoa asia, jonka nyt tekisin jääkiekkourallani toisin, on se, että ottaisin sparrarin heti parikymppisenä. Siinä iässä on kaikennäköisiä muitakin haasteita kuin jääkiekko, ja silti joka pelissä odottaa itseltään kauheita. Olisi jeesannut, jos joku olisi ollut sanomassa, että hei Tapsa, ei tarvi ihan kuuta taivaalta hakea kuitenkaan.

Kaksikymppisen mieli on hauras, ja hän ajattelee helposti peliä vain virheiden kautta, vaikka parempaa jälkeä tulee kun pystyy keskittymään peliin pelkäämättä mitään. Vaatii taitoa sulkea elämän muut myrskyt sivuun, kun tekee töitä. Se on heti maksimisuorituksesta pois, jos treeneissä ja peleissä velloo muut asiat mielessä.

Uskon, että näille myrskyille menetetään joka vuosi huippulupauksia, jotka eivät ilman apua saa pidettyä fokusta jääkiekossa.

Myös minulle henkilökohtaisesti mentaalivalmennuksella on ollut iso vaikutus. Mielikuvaharjoitusten kautta löysin rennomman asenteen pelaamiseen ja rutiineja, joiden avulla pääsin turhasta jännityksestä ennen pelejä.

Jo viisi vuotta sitten, parin ensimmäisen valmennuskerran jälkeen jutellessamme Melina sanoi, että hän haluaa minut töihin sitten, kun kiekkoura tulee päätökseen. Nyt tämän kauden aikana tuli pari loukkaantumista, ja jouduin miettimään, onko pelaamisessa enää järkeä. Pikkuhiljaa vahvistui ajatus siitä, että nyt alkaa olla aika antaa tilaa nuoremmille.

Olin monta kuukautta sivussa peleistä, ja juttelimme Melinan kanssa tulevaisuudesta. Kun ajatus Rokmindista syntyi, minun oli helppo lähteä mukaan. Meillä on mielenkiintoinen konsepti ja meritoitunut tiimi. Odotan innolla, mitä tuleman pitää. Haaveena olisi jossain vaiheessa itsekin päästä vetämään mentaalivalmennuksia, mutta siinä voi mennä aikaa. Ja ensin minun täytyy aika paljon istua muiden kuunteluoppilaana.

Tässä mielessä olen onnekkaassa asemassa: en tipu tyhjän päälle, vaan pääsen heti tekemään sata lasissa uutta, kiinnostavaa työtä.

Päätän jääkiekkourani hyvillä mielin. Annoin urheilulle kaikkeni, eikä mikään jäänyt kaivelemaan. Minulla on näiltä vuosilta paljon hyviä muistoja. Vaikka pukukoppielämää ja joukkuekavereiden kanssa yhdessäoloa tulee varmasti ikäväkin, olen innoissani nyt alkavasta uudesta vaiheesta.

Urheilu tulee varmasti olemaan aina osa elämääni, ja jääkiekossa siirryn nyt kiinnostuneena katsomon puolelle. Luulen, että tästä näkövinkkelistä tulee huomioitua jääkiekosta siistejä juttuja, joita kaukalosta ei ole nähnyt. Ja mikäs sen hienompaa kuin viedä omia poikia jäähallille katsomaan pelejä.

Rokmind

Rokmind

Arkisto

Artikkelit

Vesa Järvisen Menestyksen Portaat kohti 2024
10.06.2020 - Vesa Järvinen - Menestyksen Portaat kohti 2024
Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
04.05.2020 - Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
Tero Hassinen liittyy Rokmindin valmennustalliin
07.01.2020 - Tero Hassinen liittyy Rokmind valmennustalliin
Menestyksen portaat -kirja – tilaa omasi
13.10.2019 - Menestyksen Portaat
Rokmind kasvaa tehoduolla!
03.09.2019 - Liike-elämän moniosaajat liikkuvat ketterästi.
Ymmärrä erilaisuutta ja menesty: Case Snellman Group
12.04.2019 - Case Snellman Group: Snellman Groupissa pidetään tärkeänä ymmärrystä eri persoonien toimintatyylieroista.
Oletko sinä Rokminder?
28.03.2019 - Rokmind etsii joukkueeseensa sopimusvalmentajia, joilta löytyy ROK-asennetta ja kovan luokan osaamista.
Case Juvenes
22.03.2019 - Yhteinen innostava päämäärä, selkeät stepit kohti päämäärää ja erinomaiset yhteistyötaidot auttavat Juvenesta menestymään.
7 askelta tiimiytymiseen
01.02.2019 - Matkalla minusta meiksi, kun ROK-kulttuuri muotoutuu. Takana on ensimmäinen vuosi yrittäjänä puolitoista vuotta sitten perustetussa kasvuyhtiössä Rokmindissa, jossa monimuotoinen tiimi haluaa rakentaa kestävää kasvua ja menestystä sekä muille että itselleen. 7 askelta tiimiytymiseen kiteyttää havaintoja tiimiytymisestä matkan varrelta.
Päivi Hautamäki’s passion is to help you reach your goals
12.12.2018 - The path towards the goals starts by clarifying them clearly.
Saammeko esitellä, uusi rokminderimme Anne Westersund
29.11.2018 - Anne tuo Rokminderina vankkaa ja syvää osaamista johtoryhmä- ja hallitustyöskentelyyn, organisaation kasvun ja menestyksen mahdollistamiseen.
Tutustu uuteen rokminderiimme Sanna Hildéniin
29.11.2018 - Sanna Hildén vahvistaa Rokmindiin rivistöjä vankalla strategisen johtamisen ammattitaidollaan. Hänessä yhdistyvät akateeminen tutkimustausta ja vaikuttava liike-elämän kokemus.
Success Index™ hjälper ledningsgrupper att nå sin fulla potential
20.11.2018 - Leadership Team Success Index™ ger information om ledningsgruppens förmåga till strategiskt tänkande och reflektion samt innovativt samarbete.
Menestysindeksi™ hioo johtoryhmätyöskentelyn huippuunsa
20.11.2018 - Johtoryhmän menestysindeksi™ tuottaa kullanarvoista dataa mm. johtoryhmän strategisesta ajattelusta sekä kyvystä reflektoida, innovoida ja tehdä yhteistyötä.
Success Index™ sharpens the way Leadership teams utilize their potential
20.11.2018 - The Leadership Team Success Index™ generates significant data of the strategic thinking of the leadership team and the ability to reflect, innovate and cooperate.
Does Executive Team Development pay off?
17.09.2018 - Executive Team is a valuable support function for the CEO. Its working practices and work results have a direct impact on the success of the company. The longer the team has been run in a routine reporting mode the quicker it should be refreshed and activated to develop a better team culture and better results.
Blogi: Pilke silmäkulmassa lisää hyvinvointia
16.07.2018 - ”Oivalluksen kautta syntyy innostus ja motivaatio. Ne yhdessä realistisen ja arvoihin pohjautuvan toimintasuunnitelman kanssa tukevat tavoitteiden saavuttamista.”
Blogi: Sankarijohtajan myytti on kuollut
19.06.2018 - Johtajuus on kriisissä. McKinseyn (2016) tekemän tutkimuksen mukaan 77% johtajista oli sitä mieltä, että he pärjäävät tehtävässään hyvin, mutta 82% työntekijöistä on eri mieltä.
Artikkeli: Johtoryhmästä Joukkueeksi
12.06.2018 - Kaikki eivät miellä retriittiä johtamisen kehittämisen muodoksi. Retriitin luullaan usein sisältävän uskonnollisiakin piirteitä, vähintään syvää hiljentymistä. Johtoryhmäretriiteissä tärkeää on kuitenkin ryhmän keskittynyt läsnäolo ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.
Blogi: Älä sano sitä sanaa
08.06.2018 - Lean on mielestäni ennen kaikkea tapa ajatella, johtaa, tuntea ja toimia.
Blog: How to Develop the Board Work and know what is Right for the Company
05.06.2018 - I’ve sat in many Board rooms where the main owners (capital investors from around the world) have been presented by their appointed Board Directors.
TIEDOTE: Rokmindin tiimi kasvaa seitsemällä valmentajalla
28.05.2018 - Olemme tehneet sopimuksen 7 uuden valmentajan kanssa. Rivit täydentyvät johtajuuden ja yrittäjyyden huippuammattilaisilla.
Blog: How to enhance communication and soften silos?
28.05.2018 - An invitation to a web meeting made me think of the now so common webinars and web meetings that connect people not only from different teams and companies of the organization but also from different countries and continents.
Blog: How to help teams thrive?
28.05.2018 - I am a true believer of heterogeneous teams who leverage their different strengths when creating something extraordinary together. At the same time not all teams thrive.
Månna Godenhjelm on uusi rokminderimme!
24.01.2018 - Rivistömme on täydentynyt pitkän linjan valmennuksen huippuammattilaisella, Månna Godenhjelmillä.
Rekry: Etsimme Suomen parhaita valmentajia
29.11.2017 - Rokmind etsii riveihinsä sopimusvalmentajia, joilta löytyy rok-asennetta ja tekemisen meininkiä.
Mellun Menestyksen portaat -kirja saatavilla julkkaritarjoushintaan!
04.10.2017 - Rokminderimme Mellu Niemen Menestyksen portaat -kirja innostaa tutkimaan itseään ja tunteitaan sekä opastaa, miten tavoitteet saavutetaan. Tilaa kirja nyt!
Tapion blogi: Nyt on uuden aika
31.07.2017 - Rokmindin Sales Manager ja entinen jääkiekkoilija Tapio Sammalkangas tietää, mitä voittajajoukkueen syntyminen vaatii.
Mellun blogi: Miksi suunnistajien kannattaisi puhua vähän vähemmän virheistä?
16.06.2017 - Rokminderimme Mellu kertoo blogissaan, kuinka pienellä ajatuksenmuutoksella voitettiin Jukolan viesti.
Harrin blogi: Resilienssin avulla yli haastavista tilanteista
16.06.2017 - Rokminderimme Harri Gustafsberg avaa blogissaan resilienssin käsitettä ja merkitystä haastavissa tilanteissa.
Rokmindin virallinen tiedote
13.06.2017 - Uraauurtava valmennusyritys sparraa menestymään paineisissakin tilanteissa – Rokmindin takana kolme johtamisen ja ihmismielen huippuasiantuntijaa.
Kirjajulkaisu: Åhman & Gustafsberg: Tilannetaju – päätä paremmin
09.06.2017 - Rokmindin valmentajat ja ihmismielen asiantuntijat Helena Åhman ja Harri Gustafsberg pureutuvat tilannetajuun 28.9.2017 ilmestyvässä kirjassaan Tilannetaju – päätä paremmin.
Kirjajulkaisu: Melina ”Mellu” Niemi: Menestyksen portaat
09.06.2017 - Rokmindin perustaja Mellu Niemi valottaa kirjassaan Menestyksen portaat™ -johtamista, joukkuevalmentamista, erilaisten persoonien sietämistä sekä muita kullanarvoisia valmennusmetodejaan.
Mellun blogi: Edes superjohtaja ei pärjää ilman unta
23.05.2017 - Nukkumattomuus, lomien ja ruokailun laiminlyönti, kuulostaako tutulta? Jo jonkin aikaa pinnalla ollut superjohtajavillitys tekee hallaa niin johtajalle itselleen kuin hänen työntekijöilleenkin.
Voittaminen on asenne- ja valintakysymys. Miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat™ syntyivät?
05.07.2016 - Mellun blogi: Rokminderimme Mellina kertoo blogissaan, kuinka Nuorten Leijonien Menestyksen portaat rakennettiin.