Rokmind

Rokmind

Mellun blogi: Miksi suunnistajien kannattaisi puhua vähän vähemmän virheistä?

Melina Niemi
16.06.2017

Ennen viime kesää en tiennyt suunnistuksesta mitään. Voin siksi rehellisesti sanoa, että ensimmäinen lajista oppimani asia oli: virhe, virhe, VIRHE. Eli siis mitä?

Kelataanpa vähän taaksepäin.

Kesällä 2016 sain puhelun Arvolan Raimolta. Tämä Kooveen mestarimanageri oli valmentamassa miesten suunnistusjoukkuetta Jukolan viestiin, ja hän pyysi, että tulisin viimeistelemään joukkueen henkisen valmistautumisen. Jengi oli Raimon johdolla tehnyt todella upeaa työtä jo etukäteen, ja suunnistajat olivat hyvin jyvällä siitä, millainen merkitys suunnistuksessa on henkisellä puolella (Juonipaljastus: älyttömän iso!). Kaikki palaset siis taidosta tekniikkaan olivat tällä loistavalla joukkueella jo hyppysissään – puuttui vain se viimeinen silaus. Tämä viimeinen silaus löytyi pienestä ajattelun muutoksesta.

Tapasimme Raimon kanssa ja rupesimme kartoittamaan, missä suunnistuksen painetilanteet ovat, missä kohtaa suoritus mahdollisesti menee pieleen ja mistä voisi olla joukkueelle eniten hyötyä. Sen kolmen tunnin tapaamisen aikana kuulin sanan virhe varmasti ainakin viisisataa kertaa. ”Siinä tuli virhe.” ”Tässä meni puoli minuuttia.” ”Sen virheen takia hävittiin sen verran.” Puhuimme vain ja ainoastaan ja pelkästään virheistä.

Mietin, että vaaau. Kaiken mitä suunnistajat tekevät, he miettivät virheen kautta. Kaikki mitä lajissa mitataan ja miten suoritusta arvioidaan, joka ikinen asia nähdään virheen kautta. Sanoin Raimolle, että voin tulla valmentamaan yhdellä ehdolla: en halua kuulla kertaakaan sanaa virhe. Lyötiin kättä päälle, ja aloitettiin yhteistyö, joka jatkuu edelleen ja toivottavasti vain syvenee.

Valmennuksen aikaan Jukolaan oli enää viikko, ja suunnistajien oli hyvin vaikea päästä eroon lajin virhekeskeisyydestä. Siksi rupesimme miettimään hommaa ihan eriperin.

Jokainen kertoi ensin itsestään ja sitten toisistaan huippusuunnistajana hyviä asioita. Kirjasimme ne näkyville. Tämä loi uskoa omaan tekemiseen, ja porukka alkoi nähdä, että heidän joukkueensa koostuu upeista suunnistajista, eikä niistä tuhansista virheistä.

Tämän jälkeen hahmottelimme Kooveelle Menestyksen portaita™: millainen menestyvä joukkue on, mitä menestyminen vaatii ja mihin ollaan valmiita sitoutumaan.

Portaiden innostava tavoite oli sinänsä helppo: voittaa Jukolan viesti. Mutta he eivät olleet sitä koskaan voittaneet, koska virhevirhe ja virhevirhe. Ja KOSKAAN ei muuten oltu voitettu. Tämä painoi heidän mieltään koko ajan.

Päätimme, että yksikään niistä viimeisestä viidestäkymmenestä Jukolan viestistä ei ole tämän joukkueen vastuulla. Vaikka kolmoislutzin hyppäisi, menneisyyteen ei pysty vaikuttamaan. Ainoa, mihin tämä joukkue voi vaikuttaa, on tämä hetki ja tämä Jukolan viesti.

Oiva esimerkki virheissä rypemisen vaaroista on Stalin. Tuolla hirmujohtajalla oli lääkäreitä kuin pipoa, mutta kun hän sairastui vakavasti, kukaan lääkäri ei uskaltanut tehdä päätöksiä hoidosta. He pelkäsivät kuollakseen. Lääkärit tiesivät, että jos he tekevät virheen, heiltä lähtee henki. No, Stalin kuoli tautiinsa, koska kukaan ei uskaltanut hoitaa häntä.

Epäonnistumisia on turha pelätä, koska niitä sattuu ihan väistämättä. Ainakin suunnistaessa.

Suunnistus on paitsi erittäin analyyttinen laji myös erittäin raskas fyysisesti. Jukolassa kaikki korostuu entisestään, koska se juostaan yöllä ja samaan aikaan pusikossa kuhkii tuhansia muita suunnistajia ja kaikki maailman huiput.

Kaikki. Maailman. Huiput.

Kooveelaiset kertoivat, että kaikilla joukkueen jäsenillä oli omat rutiinit rastille tulosta ja matkan jatkamisesta. Mutta kaikille oli käynyt myös niin, että rastille saapuessa fokus on haihtunut nanosekunnissa, kun on huomaa, että vieressä on maailman paras suunnistaja, ja se lähtee tuonne päin… Ja sitten sitä on kukkulan toisella puolella siitä, missä pitäisi olla. Ja huomaa, että ai perhana, kun oon jo pitkällä. Joukkueen menestykselle voi olla merkitsevä se ylimääräinen matka, joka pitää juosta, että pääsee omalle rastille.

Sillä hetkellä, kun ihminen alkaa kokea olevansa epävarmassa asemassa tai huonompi kuin joku muu, stressihormonit ja kortisoliarvot nousevat. Se on ihan fysiologinen juttu, ja se estää suoriutumasta niin hyvin kuin oikeasti pystyisi.

Fokuksen säilyttämiseksi aika moni Kooveen suunnistaja otti käyttöön STOP-harjoitteen. Se menee näin:

S niin kuin Stop, pysähdy.

T niin kuin Take a few breaths, muutama syvähengitys.

O niin kuin Observe, havainnoi tilannetta ja mitä olet tekemässä, muistuta itseäsi tavoitteesta.

P niin kuin Proceed, etene vasta, kun olet rauhoittunut tai tee välissä jotain muuta.

Pysähdy, hengitä, huomioi ja toimi.

Eli suunnistajien tapauksessa: Kun tulet rastille, luotat itseesi. Vaikka tuhat ihmistä jolkottaa siihen yhtä aikaa, ajattelet ainoastaan sitä hetkeä. On vain sinä ja tämä hetki.

Sanot itsellesi STOP ja hengität syvään. Siinä saat happea aivoihin, ja kortisoli- ja stressihormoniarvot alkavat laskea. Sitten havainnoit tilanteen, käyt läpi oman rutiinisi siitä, miten panet kartan ja suuntaat kompassin seuraavalle rastille. Ja vasta sitten lähdet etenemään.

Yksi kooveelainen sanoi suunnistuksen lopuksi, että tämä onnistui niin hyvin, että hän tunsi juosseensa metsässä yksin.

Niin vain Koovee voitti mennen tullen Jukolan viestin ensimmäistä kertaa viiteenkymmeneen vuoteen. Muilla joukkueilla ei ollut mitään jakoa.

Sen koommin Kooveessa ei ole jauhettu virheistä. Oli aika keskittyä loistavuuteen.

 

Rokmind

Rokmind

Arkisto

Artikkelit

Vesa Järvisen Menestyksen Portaat kohti 2024
10.06.2020 - Vesa Järvinen - Menestyksen Portaat kohti 2024
Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
04.05.2020 - Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
Tero Hassinen liittyy Rokmindin valmennustalliin
07.01.2020 - Tero Hassinen liittyy Rokmind valmennustalliin
Menestyksen portaat -kirja – tilaa omasi
13.10.2019 - Menestyksen Portaat
Rokmind kasvaa tehoduolla!
03.09.2019 - Liike-elämän moniosaajat liikkuvat ketterästi.
Ymmärrä erilaisuutta ja menesty: Case Snellman Group
12.04.2019 - Case Snellman Group: Snellman Groupissa pidetään tärkeänä ymmärrystä eri persoonien toimintatyylieroista.
Oletko sinä Rokminder?
28.03.2019 - Rokmind etsii joukkueeseensa sopimusvalmentajia, joilta löytyy ROK-asennetta ja kovan luokan osaamista.
Case Juvenes
22.03.2019 - Yhteinen innostava päämäärä, selkeät stepit kohti päämäärää ja erinomaiset yhteistyötaidot auttavat Juvenesta menestymään.
7 askelta tiimiytymiseen
01.02.2019 - Matkalla minusta meiksi, kun ROK-kulttuuri muotoutuu. Takana on ensimmäinen vuosi yrittäjänä puolitoista vuotta sitten perustetussa kasvuyhtiössä Rokmindissa, jossa monimuotoinen tiimi haluaa rakentaa kestävää kasvua ja menestystä sekä muille että itselleen. 7 askelta tiimiytymiseen kiteyttää havaintoja tiimiytymisestä matkan varrelta.
Päivi Hautamäki’s passion is to help you reach your goals
12.12.2018 - The path towards the goals starts by clarifying them clearly.
Saammeko esitellä, uusi rokminderimme Anne Westersund
29.11.2018 - Anne tuo Rokminderina vankkaa ja syvää osaamista johtoryhmä- ja hallitustyöskentelyyn, organisaation kasvun ja menestyksen mahdollistamiseen.
Tutustu uuteen rokminderiimme Sanna Hildéniin
29.11.2018 - Sanna Hildén vahvistaa Rokmindiin rivistöjä vankalla strategisen johtamisen ammattitaidollaan. Hänessä yhdistyvät akateeminen tutkimustausta ja vaikuttava liike-elämän kokemus.
Success Index™ hjälper ledningsgrupper att nå sin fulla potential
20.11.2018 - Leadership Team Success Index™ ger information om ledningsgruppens förmåga till strategiskt tänkande och reflektion samt innovativt samarbete.
Menestysindeksi™ hioo johtoryhmätyöskentelyn huippuunsa
20.11.2018 - Johtoryhmän menestysindeksi™ tuottaa kullanarvoista dataa mm. johtoryhmän strategisesta ajattelusta sekä kyvystä reflektoida, innovoida ja tehdä yhteistyötä.
Success Index™ sharpens the way Leadership teams utilize their potential
20.11.2018 - The Leadership Team Success Index™ generates significant data of the strategic thinking of the leadership team and the ability to reflect, innovate and cooperate.
Does Executive Team Development pay off?
17.09.2018 - Executive Team is a valuable support function for the CEO. Its working practices and work results have a direct impact on the success of the company. The longer the team has been run in a routine reporting mode the quicker it should be refreshed and activated to develop a better team culture and better results.
Blogi: Pilke silmäkulmassa lisää hyvinvointia
16.07.2018 - ”Oivalluksen kautta syntyy innostus ja motivaatio. Ne yhdessä realistisen ja arvoihin pohjautuvan toimintasuunnitelman kanssa tukevat tavoitteiden saavuttamista.”
Blogi: Sankarijohtajan myytti on kuollut
19.06.2018 - Johtajuus on kriisissä. McKinseyn (2016) tekemän tutkimuksen mukaan 77% johtajista oli sitä mieltä, että he pärjäävät tehtävässään hyvin, mutta 82% työntekijöistä on eri mieltä.
Artikkeli: Johtoryhmästä Joukkueeksi
12.06.2018 - Kaikki eivät miellä retriittiä johtamisen kehittämisen muodoksi. Retriitin luullaan usein sisältävän uskonnollisiakin piirteitä, vähintään syvää hiljentymistä. Johtoryhmäretriiteissä tärkeää on kuitenkin ryhmän keskittynyt läsnäolo ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.
Blogi: Älä sano sitä sanaa
08.06.2018 - Lean on mielestäni ennen kaikkea tapa ajatella, johtaa, tuntea ja toimia.
Blog: How to Develop the Board Work and know what is Right for the Company
05.06.2018 - I’ve sat in many Board rooms where the main owners (capital investors from around the world) have been presented by their appointed Board Directors.
TIEDOTE: Rokmindin tiimi kasvaa seitsemällä valmentajalla
28.05.2018 - Olemme tehneet sopimuksen 7 uuden valmentajan kanssa. Rivit täydentyvät johtajuuden ja yrittäjyyden huippuammattilaisilla.
Blog: How to enhance communication and soften silos?
28.05.2018 - An invitation to a web meeting made me think of the now so common webinars and web meetings that connect people not only from different teams and companies of the organization but also from different countries and continents.
Blog: How to help teams thrive?
28.05.2018 - I am a true believer of heterogeneous teams who leverage their different strengths when creating something extraordinary together. At the same time not all teams thrive.
Månna Godenhjelm on uusi rokminderimme!
24.01.2018 - Rivistömme on täydentynyt pitkän linjan valmennuksen huippuammattilaisella, Månna Godenhjelmillä.
Rekry: Etsimme Suomen parhaita valmentajia
29.11.2017 - Rokmind etsii riveihinsä sopimusvalmentajia, joilta löytyy rok-asennetta ja tekemisen meininkiä.
Mellun Menestyksen portaat -kirja saatavilla julkkaritarjoushintaan!
04.10.2017 - Rokminderimme Mellu Niemen Menestyksen portaat -kirja innostaa tutkimaan itseään ja tunteitaan sekä opastaa, miten tavoitteet saavutetaan. Tilaa kirja nyt!
Tapion blogi: Nyt on uuden aika
31.07.2017 - Rokmindin Sales Manager ja entinen jääkiekkoilija Tapio Sammalkangas tietää, mitä voittajajoukkueen syntyminen vaatii.
Mellun blogi: Miksi suunnistajien kannattaisi puhua vähän vähemmän virheistä?
16.06.2017 - Rokminderimme Mellu kertoo blogissaan, kuinka pienellä ajatuksenmuutoksella voitettiin Jukolan viesti.
Harrin blogi: Resilienssin avulla yli haastavista tilanteista
16.06.2017 - Rokminderimme Harri Gustafsberg avaa blogissaan resilienssin käsitettä ja merkitystä haastavissa tilanteissa.
Rokmindin virallinen tiedote
13.06.2017 - Uraauurtava valmennusyritys sparraa menestymään paineisissakin tilanteissa – Rokmindin takana kolme johtamisen ja ihmismielen huippuasiantuntijaa.
Kirjajulkaisu: Åhman & Gustafsberg: Tilannetaju – päätä paremmin
09.06.2017 - Rokmindin valmentajat ja ihmismielen asiantuntijat Helena Åhman ja Harri Gustafsberg pureutuvat tilannetajuun 28.9.2017 ilmestyvässä kirjassaan Tilannetaju – päätä paremmin.
Kirjajulkaisu: Melina ”Mellu” Niemi: Menestyksen portaat
09.06.2017 - Rokmindin perustaja Mellu Niemi valottaa kirjassaan Menestyksen portaat™ -johtamista, joukkuevalmentamista, erilaisten persoonien sietämistä sekä muita kullanarvoisia valmennusmetodejaan.
Mellun blogi: Edes superjohtaja ei pärjää ilman unta
23.05.2017 - Nukkumattomuus, lomien ja ruokailun laiminlyönti, kuulostaako tutulta? Jo jonkin aikaa pinnalla ollut superjohtajavillitys tekee hallaa niin johtajalle itselleen kuin hänen työntekijöilleenkin.
Voittaminen on asenne- ja valintakysymys. Miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat™ syntyivät?
05.07.2016 - Mellun blogi: Rokminderimme Mellina kertoo blogissaan, kuinka Nuorten Leijonien Menestyksen portaat rakennettiin.