Rokmind

Rokmind

Mellun blogi: Edes superjohtaja ei pärjää ilman unta

Melina Niemi
23.05.2017

Nukkumattomuus, lomien ja ruokailun laiminlyönti – kuulostaako tutulta? Mellu Niemi kertoo blogissaan, miksi ylisuorittaminen terveyden kustannuksella ei todellakaan kannata.

Jo jonkin aikaa pinnalla ollut ihmeellinen superjohtajavillitys tekee hallaa niin johtajalle itselleen kuin hänen työntekijöilleenkin. Ylistetyt superjohtajat luulevat pärjäävänsä neljän tunnin unillaan, koska hehän omasta mielestään jopa nukkuvat tehokkaammin kuin muut. Toki he myös heräävät neljältä aamuyöllä puolimaratonille – leppoisana loppuverryttelynä toimii puolen tunnin spinning. Päivälliseksi riittää pelkät idut, ja miinuksen puolella komeileva rasvaprosentti muistetaan mainita ihan kysymättäkin.

Työpäivien pituus on superjohtajilla minimissään 12–14 tuntia joka päivä. Superjohtaja voi omasta mielestään myös lisätä vuorokauteen tunteja saadakseen rästityöt tehtyä. Eihän superihmiset tarvitse lepoa edes viikonloppuisin! Pieni lomapätkä riittää, ja sekin ajoittuu kätevästi Ironman-kisojen ajalle. Uidessa kun on vaikea tsätätä, mutta ajatustyö onnistuu kyllä samalla.

Superjohtajat luulevat pärjäävänsä neljän tunnin unillaan, koska hehän omasta mielestään jopa nukkuvat tehokkaammin kuin muut.

Pahimmillaan vähän kehuskellaan, että sydänviiva näytti väkkyrää ja hetkellisesti viivaakin, kunnes se terveyskeskuksessa täräytettiin takaisin rytmiin. Kyllähän sillä nyt viikon taas painaa, käteviä laitteita ovat keksineet! Vaan kun 20 tuntia päivästä on täyttä toimintaa, on turha ihmetellä, miksi tehot tippuvat ja silmäpussit kasvavat.

Kehon ja aivojen ollessa ylikunnossa on alamäki kehityksessä ja suorituksessa taattu. Ja samalla superjohtajat viljelevät omalla esimerkillään täysin kieroutunutta työkulttuuria ympärilleen. Pahimmillaan työpaikalle syntyy asenneilmapiiri, jossa kaikki paitsi ylisuorittaminen on liian vähän. Tällaisessa ilmapiirissä on täysin mahdotonta tehdä parastaan. Ihmiset ahdistuvat, eivätkä enää koe onnistumisia.

Superjohtajat viljelevät omalla esimerkillään täysin kieroutunutta työkulttuuria ympärilleen.

Tingi siis kaikesta muusta, paitsi unesta. Mitä haastavampi työ on, sitä enemmän se myös vaatii palautumista. Onneksi unen merkityksestä tullaan koko ajan tietoisemmaksi ja sen arvostus on vihdoin nousussa. Tutkimusten mukaan ihminen tarvitsee keskimäärin n. 7,5–8 tunnin yöunet – osa vieläkin enemmän. Uneen kun ei ole oikopolkuja tai tehostamiskeinoja.

Toivottavasti seuraavat tutkitut totuudet unesta ravistelisivat paatuneidempienkin superjohtajien käsityksiä levon merkityksestä:

  1. Tiesitkö, että jatkuva univaje pitää kehon jatkuvassa tulehdustilassa? Jos et nuku tarpeeksi, et ole koskaan elämäsi kunnossa
  2. Päivällä omaksuttu tallentuu muistiin vasta yöllä. Viiden tai kuuden tunnin unilla päivän opit haihtuvat taivaantuuliin.
  3. Väsyneenä ajaminen on verrattavissa humalassa ajamiseen. Älä aja, jos otat, mutta älä hyvä ihminen aja silloinkaan, kun nukkumatti roikkuu olkapäilläsi. Sama pätee myös miljoonadiilien solmimiseen.
  4. Levänneenä olet parempi kaikessa: puolisona, vanhempana ja työntekijänä. Olet myös ymmärtäväisempi, pidempipinnaisempi, sietokykyisempi, terveempi ja vieläpä muistat paremmin – listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tietenkin olet myös parempi johtaja, etkä väsynyt aikapommi, jonka räjähtämistä koko työyhteisö pelkää.

Nukkumattomuus on laiminlyönti siinä missä palaverin missaaminenkin.

Yhdenkään johtajan huippusuoritus ei synny rääkin ja tehokkuuden pyhästä kaksinaisuudesta. Lyhyet yöunet tai ylisuorittaminen terveyden kustannuksella eivät ole hyve, ahkeruuden mittari tai varsinkaan kehuskelun aihe.

Nukkumattomuus on laiminlyönti siinä missä palaverin missaaminenkin. Vain johtamalla itseäsi viisaasti, voit johtaa myös muita viisaasti. Hyvä johtaja osaa lopettaa ajoissa.

Rokmind

Rokmind

Arkisto

Artikkelit

Vesa Järvisen Menestyksen Portaat kohti 2024
10.06.2020 - Vesa Järvinen - Menestyksen Portaat kohti 2024
Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
04.05.2020 - Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
Tero Hassinen liittyy Rokmindin valmennustalliin
07.01.2020 - Tero Hassinen liittyy Rokmind valmennustalliin
Menestyksen portaat -kirja – tilaa omasi
13.10.2019 - Menestyksen Portaat
Rokmind kasvaa tehoduolla!
03.09.2019 - Liike-elämän moniosaajat liikkuvat ketterästi.
Ymmärrä erilaisuutta ja menesty: Case Snellman Group
12.04.2019 - Case Snellman Group: Snellman Groupissa pidetään tärkeänä ymmärrystä eri persoonien toimintatyylieroista.
Oletko sinä Rokminder?
28.03.2019 - Rokmind etsii joukkueeseensa sopimusvalmentajia, joilta löytyy ROK-asennetta ja kovan luokan osaamista.
Case Juvenes
22.03.2019 - Yhteinen innostava päämäärä, selkeät stepit kohti päämäärää ja erinomaiset yhteistyötaidot auttavat Juvenesta menestymään.
7 askelta tiimiytymiseen
01.02.2019 - Matkalla minusta meiksi, kun ROK-kulttuuri muotoutuu. Takana on ensimmäinen vuosi yrittäjänä puolitoista vuotta sitten perustetussa kasvuyhtiössä Rokmindissa, jossa monimuotoinen tiimi haluaa rakentaa kestävää kasvua ja menestystä sekä muille että itselleen. 7 askelta tiimiytymiseen kiteyttää havaintoja tiimiytymisestä matkan varrelta.
Päivi Hautamäki’s passion is to help you reach your goals
12.12.2018 - The path towards the goals starts by clarifying them clearly.
Saammeko esitellä, uusi rokminderimme Anne Westersund
29.11.2018 - Anne tuo Rokminderina vankkaa ja syvää osaamista johtoryhmä- ja hallitustyöskentelyyn, organisaation kasvun ja menestyksen mahdollistamiseen.
Tutustu uuteen rokminderiimme Sanna Hildéniin
29.11.2018 - Sanna Hildén vahvistaa Rokmindiin rivistöjä vankalla strategisen johtamisen ammattitaidollaan. Hänessä yhdistyvät akateeminen tutkimustausta ja vaikuttava liike-elämän kokemus.
Success Index™ hjälper ledningsgrupper att nå sin fulla potential
20.11.2018 - Leadership Team Success Index™ ger information om ledningsgruppens förmåga till strategiskt tänkande och reflektion samt innovativt samarbete.
Menestysindeksi™ hioo johtoryhmätyöskentelyn huippuunsa
20.11.2018 - Johtoryhmän menestysindeksi™ tuottaa kullanarvoista dataa mm. johtoryhmän strategisesta ajattelusta sekä kyvystä reflektoida, innovoida ja tehdä yhteistyötä.
Success Index™ sharpens the way Leadership teams utilize their potential
20.11.2018 - The Leadership Team Success Index™ generates significant data of the strategic thinking of the leadership team and the ability to reflect, innovate and cooperate.
Does Executive Team Development pay off?
17.09.2018 - Executive Team is a valuable support function for the CEO. Its working practices and work results have a direct impact on the success of the company. The longer the team has been run in a routine reporting mode the quicker it should be refreshed and activated to develop a better team culture and better results.
Blogi: Pilke silmäkulmassa lisää hyvinvointia
16.07.2018 - ”Oivalluksen kautta syntyy innostus ja motivaatio. Ne yhdessä realistisen ja arvoihin pohjautuvan toimintasuunnitelman kanssa tukevat tavoitteiden saavuttamista.”
Blogi: Sankarijohtajan myytti on kuollut
19.06.2018 - Johtajuus on kriisissä. McKinseyn (2016) tekemän tutkimuksen mukaan 77% johtajista oli sitä mieltä, että he pärjäävät tehtävässään hyvin, mutta 82% työntekijöistä on eri mieltä.
Artikkeli: Johtoryhmästä Joukkueeksi
12.06.2018 - Kaikki eivät miellä retriittiä johtamisen kehittämisen muodoksi. Retriitin luullaan usein sisältävän uskonnollisiakin piirteitä, vähintään syvää hiljentymistä. Johtoryhmäretriiteissä tärkeää on kuitenkin ryhmän keskittynyt läsnäolo ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.
Blogi: Älä sano sitä sanaa
08.06.2018 - Lean on mielestäni ennen kaikkea tapa ajatella, johtaa, tuntea ja toimia.
Blog: How to Develop the Board Work and know what is Right for the Company
05.06.2018 - I’ve sat in many Board rooms where the main owners (capital investors from around the world) have been presented by their appointed Board Directors.
TIEDOTE: Rokmindin tiimi kasvaa seitsemällä valmentajalla
28.05.2018 - Olemme tehneet sopimuksen 7 uuden valmentajan kanssa. Rivit täydentyvät johtajuuden ja yrittäjyyden huippuammattilaisilla.
Blog: How to enhance communication and soften silos?
28.05.2018 - An invitation to a web meeting made me think of the now so common webinars and web meetings that connect people not only from different teams and companies of the organization but also from different countries and continents.
Blog: How to help teams thrive?
28.05.2018 - I am a true believer of heterogeneous teams who leverage their different strengths when creating something extraordinary together. At the same time not all teams thrive.
Månna Godenhjelm on uusi rokminderimme!
24.01.2018 - Rivistömme on täydentynyt pitkän linjan valmennuksen huippuammattilaisella, Månna Godenhjelmillä.
Rekry: Etsimme Suomen parhaita valmentajia
29.11.2017 - Rokmind etsii riveihinsä sopimusvalmentajia, joilta löytyy rok-asennetta ja tekemisen meininkiä.
Mellun Menestyksen portaat -kirja saatavilla julkkaritarjoushintaan!
04.10.2017 - Rokminderimme Mellu Niemen Menestyksen portaat -kirja innostaa tutkimaan itseään ja tunteitaan sekä opastaa, miten tavoitteet saavutetaan. Tilaa kirja nyt!
Tapion blogi: Nyt on uuden aika
31.07.2017 - Rokmindin Sales Manager ja entinen jääkiekkoilija Tapio Sammalkangas tietää, mitä voittajajoukkueen syntyminen vaatii.
Mellun blogi: Miksi suunnistajien kannattaisi puhua vähän vähemmän virheistä?
16.06.2017 - Rokminderimme Mellu kertoo blogissaan, kuinka pienellä ajatuksenmuutoksella voitettiin Jukolan viesti.
Harrin blogi: Resilienssin avulla yli haastavista tilanteista
16.06.2017 - Rokminderimme Harri Gustafsberg avaa blogissaan resilienssin käsitettä ja merkitystä haastavissa tilanteissa.
Rokmindin virallinen tiedote
13.06.2017 - Uraauurtava valmennusyritys sparraa menestymään paineisissakin tilanteissa – Rokmindin takana kolme johtamisen ja ihmismielen huippuasiantuntijaa.
Kirjajulkaisu: Åhman & Gustafsberg: Tilannetaju – päätä paremmin
09.06.2017 - Rokmindin valmentajat ja ihmismielen asiantuntijat Helena Åhman ja Harri Gustafsberg pureutuvat tilannetajuun 28.9.2017 ilmestyvässä kirjassaan Tilannetaju – päätä paremmin.
Kirjajulkaisu: Melina ”Mellu” Niemi: Menestyksen portaat
09.06.2017 - Rokmindin perustaja Mellu Niemi valottaa kirjassaan Menestyksen portaat™ -johtamista, joukkuevalmentamista, erilaisten persoonien sietämistä sekä muita kullanarvoisia valmennusmetodejaan.
Mellun blogi: Edes superjohtaja ei pärjää ilman unta
23.05.2017 - Nukkumattomuus, lomien ja ruokailun laiminlyönti, kuulostaako tutulta? Jo jonkin aikaa pinnalla ollut superjohtajavillitys tekee hallaa niin johtajalle itselleen kuin hänen työntekijöilleenkin.
Voittaminen on asenne- ja valintakysymys. Miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat™ syntyivät?
05.07.2016 - Mellun blogi: Rokminderimme Mellina kertoo blogissaan, kuinka Nuorten Leijonien Menestyksen portaat rakennettiin.