Rokmind
Blogi: Pilke silmäkulmassa lisää hyvinvointia
Liikunnasta ja ravinnosta on nykyään paljon eri tekstejä netissä, lehdissä sekä tv-ohjelmissa ja aiheesta on myös julkaistu paljon erilaisia kirjoja. Tietoa on siis saatavilla runsaasti, joten ohjeita pitäisi olla helppo haalia itselleen ja löytää sieltä ne itselle sopivimmat. Moni varmaan löytääkin mutta osa taas ei. Vaikeus ehkä onkin siinä, että kun tietoa, dieetti-ohjeita ja jos jonkinlaisia ohjelmia on niin paljon saatavilla, tulee valinnanvaikeus emmekä osaa päättää mitä tai kenen ohjetta ja vinkkiä lähtisimme kokeilemaan – jokainen kehuu ja perustelee omat näkemyksensä hyvin. Hyviä ja toimiva ohjeita onkin saatavilla paljon.
Aika usein kun juttelen ihmisten kanssa, kääntyy keskustelu jotenkin ruokaan tai liikuntaan eli niistä minulta kysytään paljon. Suurin osa heistä, joiden kanssa asioista olen jutellut tietää kuinka pitäisi liikkua ja kuinka pitäisi syödä, mutta ei jostain syystä saa kuitenkaan itsestä niitä voimia irti, että lähtisi tekemään asioille jotain. Mikä tähän on syynä? Syitä on miljoonia ja jokaisella ne on hiukan erilaiset. Yleisimmät syyt mihin olen törmännyt on motivaation puute, kiireinen arki, elämäntilanne ja se, että henkinen tila ei ole sillä hetkellä sopiva. Tai sitten se, ettei kerta kaikkiaan tiedä mistä aloittaisi.
Edellä mainittuja asioita voi kaikkia lähestyä samalla tavalla, oikeanlaisella toimintasuunnitelmalla. Mielestäni tärkeimpiä asioita on ensiksi se, että omat tavoitteet ovat suunnassa omien arvojen kanssa. Tällöin voidaan ruveta tarkastelemaan onko se mitä haluamme ylipäätänsä mahdollista, vai sotiiko se omaa arvomaailmaa vastaan. Kaikille voi joskus tulla niitä tilanteita, että kuin salama kirkkaalta taivaalta halutaan laihduttaa, pystyä juoksemaan maratoni tai alkaa harrastaa jotain tiettyä lajia. Se on hyvä, että tällaisia tulee, koska ne innostavat ihmistä paljon ja innokas ihminen saa aikaan vaikka ja mitä. Innokkuudella on tosin toinenkin puoli ja se on se, että kovassa alkuinnostuksessa ei ehditä paljon miettiä ja laatia suunnitelmaa siitä, miten matkaa kannattaisi tehdä kohti uutta! En tarkoita että innokkuus on huono asia, vaan sitä, että silloin voidaan mennä niin sata lasissa laput silmillä, että osa totuudesta saattaa hiukan unohtua.
Jos haluat ruveta liikkumaan enemmän, syömään terveellisemmin tai pudottaa painoa, niin tässä olisi muutama vinkki siitä, miten asioista voisi ajatella ja miten toimia.
- Nauti innokkuudestasi ja kehu itseäsi siitä, että oivalsit jotain mikä sai sinut innostuneeksi. Innostuneena tekemisen motivaatio on korkealla ja oivalluksen kautta innostus ja motivaatio syntyvät vähän niin kuin itsestään.
- Istu rauhassa alas ja rupea miettimään, MIKSI haluat toteuttaa kyseisen asian. Esim. painon pudottaminen. Tähän kysymykseen kannattaa ehdottomasti vastata, jotta tietää ja ymmärtää, mikä on kaiken takana.
- Tee suunnitelma siitä, miten ja milloin aloitat ja milloin sinun pitää olla maalissa. Tee vaikka aikajana ja kuvaile se mahdollisimman tarkasti itsellesi ja laita jääkaapin oveen tai ota kuva ja aseta se kännykän taustakuvaksi.
- Mieti aiempia tavoitteitasi ja muutosyrityksiäsi. Mieti mikä niissä on yleensä ollut syynä, jos ne eivät ole menneet maaliin. Tämän jälkeen mieti toistuuko jokin tietty asia ja mieti uuden suunnitelman kautta, kuinka voisit nyt varmistaa, että niin ei kävisi tällä kertaa. Eli taklataan mahdolliset haasteet.
- Pyydä rohkeasti apua ammattilaiselta liikuntaan, ruokavalioon, suunnitelman tekemiseen jne. Ole rohkea, kenenkään ei tarvitse selviytyä yksin ja monesti on helpompi päästä tavoitteeseen valmennuksessa, jossa sinulle tehdään suunnitelmat ja ohjeet juuri sinua varten – myötäillen elämäntilannettasi.
- Nauti matkasta ja palkitse itseäsi välillä, kun suunta on pysynyt vaikka kuukauden oikeana.
Eli yksinkertaisesti: kun meillä on suunnitelma, jossa on intoa, järkeä, hiukan haastetta, se on realistinen ja meillä on pilke silmäkulmassa, onnistumme todennäköisemmin ja motivaatio pysyy korkealla.
Tsemppiä uusiin haasteisiin ja mahtavaa kesää!