Rokmind

Rokmind

Blogi: Älä sano sitä sanaa

Kaisa Koivunoro
08.06.2018

Minut tilattiin puhumaan leanistä innostavasti ja vakuuttavasti erään yrityksen tuotannon työntekijöille. Yrityksen tuotantojohtaja evästi minua: “Älä sano, että lean-menetelmien käyttöönoton päätavoite on saada operatiivista tehokkuutta lisää.” Tehokkuus-sana tarkoittaa kuulemma hitsaajan korvassa tehojen repimistä työntekijän selkänahasta. Sanan käyttäminen aiheuttaisi kuohuntaa, lean-vastarintaa ja jopa sairauslomia.


Älä oleta

Olettamukset ja virheelliset tulkinnat voi välttää, kun avaat, mitä sanoilla tarkoitat ja kysyt myös ajoittain: “Kertoisitko omin sanoin, miten ymmärsit kertomani?”. Hyvän dialogin perustaidot ovat myöskin lean-johtamisen ydintaitoja.  

Minulle tehokkuus tarkoittaa ennen kaikkea sujuvaa, mielekästä ja tuloksellista tekemistä. Olen itse laiska ja mukavuudenhaluinen ja haluan, että työn tekemisen menetelmät ovat sujuvia ja mielekkäitä. Siksi pyrin toimimaan tehokkaasti. On turhauttavaa vatuloida, ottaa turhia askeleita, odotella tai etsiä. “Tuo tullessas, vie mennessäs!” – vanha suomalainen sanonta kuvaa mielestäni hyvin lean-ajattelua.


Tunteet ja uuden oppiminen

Korvien välissä, päämajassa, asuu ajatuksia, tunteita, tunnemuistoja ja uskomuksia. Ajatteluumme vaikuttavat ainakin nämä: edelliset kokemukset, uskomukset ja uusi oivallettu tieto. Negatiiviset tunteet rajoittavat ajattelua ja heikentävät oppimista sekä huonontavat muistamista. Positiiviset tunteet kannustavat ja vahvistavat toimintaa ja toimeen tarttumista. Jotta henkilöstö ja yritys voivat kasvaa ja kukoistaa lean-oppien avulla, uuden oppiminen ja osaamisen kehittäminen ovat keskeisiä asioita. Siksi tunteiden johtamiseen kannattaa tutustua ja opetella sytyttämään positiivisia, toimintaa edesauttavia, eteenpäin vieviä tunteita.


Hukan juurisyyt

Hukka tarkoittaa leanissä turhaa ja tuottamatonta toimintoa. Liinaamisen voi aloittaa helposti vaikkapa hukkajahdilla. Esimerkiksi tutkimalla keskeneräisen työn (WIP) tai odottamisen juurisyitä. Tässä yksi mainio menetelmä on 5 x Miksi. Välttely, liika ajattelu ja analysointi sekä negatiiviset tunteet aiheuttavat myös hukkaa. 

Mitä teidän yrityksessänne ei saa sanoa? Mitä välttelit tänään?  Mitkä negatiiviset tunteet vaikeuttavat uuden oppimistasi?


Leanin käyttöönotto

Minulta kysytään usein, mistä liinaaminen kannattaa aloittaa? Se riippuu mm. organisaation uudistumiskyvykkyydestä, yrityskulttuurin nykytilasta sekä digitalisaation asteesta. Entä ihmiset vai prosessit edellä? Jos lean on ihan uusi tuttavuus, matka kannattaa aloittaa jakamalla perustietoa osallistavin menetelmin, samasanaisesti ja samanaikaisesti koko organisaatiolle. Leanistä ja uudistamisesta innostuneista voidaan koota ns. Lean ambassadoreja.

Lean-työkaluja käyttöönottaneet yritykset ovat usein siinä vaiheessa, että valmennus- ja parannuskatan käyttö kannattaa aloittaa tai niiden käyttöä terävöittää. Hoshin kanri, herkullisine koppipalloprosesseineen voisivat olla niitä seuraavia lean-askelia.

Jos liinaus aloitetaan prosesseista, mieti, mikä prosessi antaa parhaiten oivalluksia jatkoon. Itse aloittaisin ehkä myynti – tarjous – tilaus – toimitusprosessista. Usein liinaus aloitetaan tuotannon prosesseista, vaikka herkullisimmat löydökset ja prosessin parannuspotentiaalit löytyvät myynti- tai hankintaprosessin alkupäästä.


Osaamisen jatkuva parantaminen

Osaamisen nykytila on keskeinen asia organisaation lean-kyvykkyyteen liittyen. Osaamisen kehittämisen keskiöön haluan nostaa: ajattelu-, vuorovaikutus-, tunne- sekä itsensä-, tiimin-, ja prosessienjohtamisen taidot. Ilman näitä taitoja uudistaminen ja transformaatio voi olla hankalaa ja aikaa vievää. 

Lean on mielestäni ennen kaikkea tapa ajatella, johtaa, tuntea ja toimia. 

Ja kyllä, käytin sitä sanaa. Ei kuohuttanut, eikä generoinut sairauslomia.

Rokmind

Rokmind

Arkisto

Artikkelit

Vesa Järvisen Menestyksen Portaat kohti 2024
10.06.2020 - Vesa Järvinen - Menestyksen Portaat kohti 2024
Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
04.05.2020 - Yllätyskyykystä ylös yhdessä!
Tero Hassinen liittyy Rokmindin valmennustalliin
07.01.2020 - Tero Hassinen liittyy Rokmind valmennustalliin
Menestyksen portaat -kirja – tilaa omasi
13.10.2019 - Menestyksen Portaat
Rokmind kasvaa tehoduolla!
03.09.2019 - Liike-elämän moniosaajat liikkuvat ketterästi.
Ymmärrä erilaisuutta ja menesty: Case Snellman Group
12.04.2019 - Case Snellman Group: Snellman Groupissa pidetään tärkeänä ymmärrystä eri persoonien toimintatyylieroista.
Oletko sinä Rokminder?
28.03.2019 - Rokmind etsii joukkueeseensa sopimusvalmentajia, joilta löytyy ROK-asennetta ja kovan luokan osaamista.
Case Juvenes
22.03.2019 - Yhteinen innostava päämäärä, selkeät stepit kohti päämäärää ja erinomaiset yhteistyötaidot auttavat Juvenesta menestymään.
7 askelta tiimiytymiseen
01.02.2019 - Matkalla minusta meiksi, kun ROK-kulttuuri muotoutuu. Takana on ensimmäinen vuosi yrittäjänä puolitoista vuotta sitten perustetussa kasvuyhtiössä Rokmindissa, jossa monimuotoinen tiimi haluaa rakentaa kestävää kasvua ja menestystä sekä muille että itselleen. 7 askelta tiimiytymiseen kiteyttää havaintoja tiimiytymisestä matkan varrelta.
Päivi Hautamäki’s passion is to help you reach your goals
12.12.2018 - The path towards the goals starts by clarifying them clearly.
Saammeko esitellä, uusi rokminderimme Anne Westersund
29.11.2018 - Anne tuo Rokminderina vankkaa ja syvää osaamista johtoryhmä- ja hallitustyöskentelyyn, organisaation kasvun ja menestyksen mahdollistamiseen.
Tutustu uuteen rokminderiimme Sanna Hildéniin
29.11.2018 - Sanna Hildén vahvistaa Rokmindiin rivistöjä vankalla strategisen johtamisen ammattitaidollaan. Hänessä yhdistyvät akateeminen tutkimustausta ja vaikuttava liike-elämän kokemus.
Success Index™ hjälper ledningsgrupper att nå sin fulla potential
20.11.2018 - Leadership Team Success Index™ ger information om ledningsgruppens förmåga till strategiskt tänkande och reflektion samt innovativt samarbete.
Menestysindeksi™ hioo johtoryhmätyöskentelyn huippuunsa
20.11.2018 - Johtoryhmän menestysindeksi™ tuottaa kullanarvoista dataa mm. johtoryhmän strategisesta ajattelusta sekä kyvystä reflektoida, innovoida ja tehdä yhteistyötä.
Success Index™ sharpens the way Leadership teams utilize their potential
20.11.2018 - The Leadership Team Success Index™ generates significant data of the strategic thinking of the leadership team and the ability to reflect, innovate and cooperate.
Does Executive Team Development pay off?
17.09.2018 - Executive Team is a valuable support function for the CEO. Its working practices and work results have a direct impact on the success of the company. The longer the team has been run in a routine reporting mode the quicker it should be refreshed and activated to develop a better team culture and better results.
Blogi: Pilke silmäkulmassa lisää hyvinvointia
16.07.2018 - ”Oivalluksen kautta syntyy innostus ja motivaatio. Ne yhdessä realistisen ja arvoihin pohjautuvan toimintasuunnitelman kanssa tukevat tavoitteiden saavuttamista.”
Blogi: Sankarijohtajan myytti on kuollut
19.06.2018 - Johtajuus on kriisissä. McKinseyn (2016) tekemän tutkimuksen mukaan 77% johtajista oli sitä mieltä, että he pärjäävät tehtävässään hyvin, mutta 82% työntekijöistä on eri mieltä.
Artikkeli: Johtoryhmästä Joukkueeksi
12.06.2018 - Kaikki eivät miellä retriittiä johtamisen kehittämisen muodoksi. Retriitin luullaan usein sisältävän uskonnollisiakin piirteitä, vähintään syvää hiljentymistä. Johtoryhmäretriiteissä tärkeää on kuitenkin ryhmän keskittynyt läsnäolo ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä.
Blogi: Älä sano sitä sanaa
08.06.2018 - Lean on mielestäni ennen kaikkea tapa ajatella, johtaa, tuntea ja toimia.
Blog: How to Develop the Board Work and know what is Right for the Company
05.06.2018 - I’ve sat in many Board rooms where the main owners (capital investors from around the world) have been presented by their appointed Board Directors.
TIEDOTE: Rokmindin tiimi kasvaa seitsemällä valmentajalla
28.05.2018 - Olemme tehneet sopimuksen 7 uuden valmentajan kanssa. Rivit täydentyvät johtajuuden ja yrittäjyyden huippuammattilaisilla.
Blog: How to enhance communication and soften silos?
28.05.2018 - An invitation to a web meeting made me think of the now so common webinars and web meetings that connect people not only from different teams and companies of the organization but also from different countries and continents.
Blog: How to help teams thrive?
28.05.2018 - I am a true believer of heterogeneous teams who leverage their different strengths when creating something extraordinary together. At the same time not all teams thrive.
Månna Godenhjelm on uusi rokminderimme!
24.01.2018 - Rivistömme on täydentynyt pitkän linjan valmennuksen huippuammattilaisella, Månna Godenhjelmillä.
Rekry: Etsimme Suomen parhaita valmentajia
29.11.2017 - Rokmind etsii riveihinsä sopimusvalmentajia, joilta löytyy rok-asennetta ja tekemisen meininkiä.
Mellun Menestyksen portaat -kirja saatavilla julkkaritarjoushintaan!
04.10.2017 - Rokminderimme Mellu Niemen Menestyksen portaat -kirja innostaa tutkimaan itseään ja tunteitaan sekä opastaa, miten tavoitteet saavutetaan. Tilaa kirja nyt!
Tapion blogi: Nyt on uuden aika
31.07.2017 - Rokmindin Sales Manager ja entinen jääkiekkoilija Tapio Sammalkangas tietää, mitä voittajajoukkueen syntyminen vaatii.
Mellun blogi: Miksi suunnistajien kannattaisi puhua vähän vähemmän virheistä?
16.06.2017 - Rokminderimme Mellu kertoo blogissaan, kuinka pienellä ajatuksenmuutoksella voitettiin Jukolan viesti.
Harrin blogi: Resilienssin avulla yli haastavista tilanteista
16.06.2017 - Rokminderimme Harri Gustafsberg avaa blogissaan resilienssin käsitettä ja merkitystä haastavissa tilanteissa.
Rokmindin virallinen tiedote
13.06.2017 - Uraauurtava valmennusyritys sparraa menestymään paineisissakin tilanteissa – Rokmindin takana kolme johtamisen ja ihmismielen huippuasiantuntijaa.
Kirjajulkaisu: Åhman & Gustafsberg: Tilannetaju – päätä paremmin
09.06.2017 - Rokmindin valmentajat ja ihmismielen asiantuntijat Helena Åhman ja Harri Gustafsberg pureutuvat tilannetajuun 28.9.2017 ilmestyvässä kirjassaan Tilannetaju – päätä paremmin.
Kirjajulkaisu: Melina ”Mellu” Niemi: Menestyksen portaat
09.06.2017 - Rokmindin perustaja Mellu Niemi valottaa kirjassaan Menestyksen portaat™ -johtamista, joukkuevalmentamista, erilaisten persoonien sietämistä sekä muita kullanarvoisia valmennusmetodejaan.
Mellun blogi: Edes superjohtaja ei pärjää ilman unta
23.05.2017 - Nukkumattomuus, lomien ja ruokailun laiminlyönti, kuulostaako tutulta? Jo jonkin aikaa pinnalla ollut superjohtajavillitys tekee hallaa niin johtajalle itselleen kuin hänen työntekijöilleenkin.
Voittaminen on asenne- ja valintakysymys. Miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat™ syntyivät?
05.07.2016 - Mellun blogi: Rokminderimme Mellina kertoo blogissaan, kuinka Nuorten Leijonien Menestyksen portaat rakennettiin.